Naszym celem jest, aby wykonywane przez nas meble służyły długie lata i dawały radość z codziennego użytkowania. Dlatego też oprócz starannego wykonania naszych zabudów chcielibyśmy podzielić się kilkoma radami z zakresu dobrych praktyk pracy w kuchni. Odporność mebli ma przecież swoje granice, szczególnie wtedy, gdy meble są niepotrzebnie narażane na kontakt w wysokimi temperaturami, wodą, parą wodną czy plamiącą żywnością. Zachęcamy do przestrzegania poniższych porad, aby użytkowane meble kuchenne nie doznały żadnych szkód, a praca w kuchni była czystą przyjemnością.

jak dbac czyścić sprzątać myć meble kuchenne

  • W czasie przyrządzania posiłków dbajmy o należytą wentylację pomieszczenia. Niektóre elementy kuchenne (np. drewniane fronty) charakteryzują się wrażliwością na parę wodną. Należy unikać warunków, które sprzyjają częstemu i długiemu utrzymaniu się wilgoci na tych elementach. Podczas gotowania należy korzystać z okapu kuchennego, uchylić okno oraz należy dbać o to, aby kratki wentylacyjne były przewiewne. Niestety mają one tendencje do zatykania się.
  • Korzystając z wyciągu kuchennego nie wyłączajmy go od razu po skończeniu gotowania. Warto aby popracował nieco dłużej. Pamiętać też należy aby jego moc była dostosowana do warunków panujących w kuchni. Pomocne w tym będzie zapoznanie się z instrukcją użytkowania.
  • Duże szkody może spowodować rozlana i utrzymująca się na meblach woda. Nasze meble są co prawda dobrze przed nią zabezpieczone, ale mimo to powinna ona być ścierana do sucha od razu po rozlaniu się.
  • Użytkując zmywarkę do naczyń nie otwierajmy jej od razu po tym jak zakończy program mycia. Spowoduje to wydostanie się gorącej pary wodnej, która osiądzie na meblach. Po skończonym myciu należy odczekać około 15 minut. Jeżeli potrzeba coś wyjąć wcześniej otwórzmy zmywarkę, wyjmijmy potrzebne rzeczy, a następnie zamknijmy ją.
  • Ta sama zasada tyczy się piekarnika. Po skończonym pieczeniu nie pozostawiajmy go otwartego dłużej niż to konieczne. Gorąca para ma niekorzystny wpływ na meble kuchenne.
  • Pamiętać należy o tym, że lodówki wyposażone są w systemy odprowadzania pary wodnej. Raz na jakiś czas warto sprawdzić czy działają one poprawnie.
  • Powszechnie stosowane blaty odporne są na podwyższoną temperaturę. Bez obawy można na nich stawiać np. naczynia z wrzącą wodą, jednak nie metalowe garnki czy patelnie z gorącymi potrawami. Pod nie należy stosować podstawki izolacyjne.
  • Blaty kuchenne odporne są na zarysowania, wgniecenia i ścieranie (blaty CPL i HPL produkowane są według wymagań europejskiej normy PN-EN-438), jednak nie należy bezpośrednio na nich ciąć produktów żywnościowych lub uderzać w nie tępymi lub ostrymi narzędziami. Każdorazowo do takich czynności powinno używać się podkładki lub deski do krojenia.
  • Mocne zabrudzenia takie jak farby, flamastry, lakiery, kleje można czyścić spirytusem lub rozcieńczonym rozpuszczalnikiem organicznym, a następnie zmyć wyczyszczoną powierzchnię wodą i wytrzeć do sucha.
  • Z kolei zabrudzenia z soków, kawy, herbaty, tłuszczów należy zmywać ściereczką z płynem do naczyń lub proszkiem do prania, a następnie czystą wodą.
  • Fronty lakierowane myć należy wodą z mydłem, płynem do naczyń lub amoniakiem. Bezwzględnie nie można używać żadnych substancji ściernych. Umytą powierzchnię należy spłukać i wytrzeć do sucha.
  • Do czyszczenia mebli zasadniczo używajmy miękkich i rozpuszczonych w wodzie środków pielęgnujących i myjących. Wykorzystujmy czyste i niestrzępiące się ściereczki i szmatki. Stosować z kolei nie wolno nieorganicznych rozpuszczalników, proszków do szorowania czy metalowych druciaków - mogą one spowodować uszkodzenie powierzchni meblowych
  • Pamiętajmy, że korzystniej jest sprzątać krótko, ale często, niż długo, ale rzadko. Świeże zabrudzenia można usunąć dużo łatwiej niż zaschnięte i z reguły nie pozostawiają one żadnego śladu.

Instrukcja użytkowania blatów - PLIK DO POBRANIA.